ДАН ДРЖАВНОСТИ – Удружење Краљевина Србија води Инђинчане на прославу најзначајнијег датума у историји Србије

У празничној атмосфери грађани Србије дочекују још један, можда и највећи, празник – Дан државности Србије.

Установљен у спомен на бесмртног Вожда Карађорђа и његове устанике који су баш на Сретење на збору у Орашцу 1804. године подигли  Први српски устанак, овај празник је дубоко укорењен у српском народу.

Није ни чудо што је тако када знамо да је устаничка Вождова војска након деценија ропства Србији напокон донела слободу.

 Како време пролази тако њихово велико дело постаје све веће.

Увек волим да напоменем да је Карађорђе у том периоду устројио и низ важних институција а сигурно најважнија је Велика школа, која се сматра зачетком данашњег Универзитета у Београду.

Овај датум је битан у историјском календару Србије и као дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије, познат као “Сретењски Устав” – први модерни Устав Србије.

Поред историјске вредности празник Сретења Господњег је и велики верски празник, те сваке године програм свечаности Дана државности у устаничком Орашцу почиње светом Архијерејском Литургијом.

Поносно могу да кажем да чланови Удружења Краљевина Србија својим присуством сваке године, у пратњи свог Патрона Његовог Краљевског Величанства Престолонаследника Александра, дају пуну подршку великом народном саборовању у прелепим Шумадијским местима Орашцу и Опленцу.

Дугујем захвалност председнику општине Владимиру Гаку и шефу његовог кабинета Немањи Милојевићу јер су обезбеђивањем аутобуса помогли да наши суграђани присуствују прослави Дан државности у Орашцу и на Опленцу.

Драгим суграђанима, уз најлепше жеље, честитам велики празник са јасном поруком да увек имају на уму да су на Сретење крвљу наших предака ударени темељи наше државе, те постављене основе наше демократије.

 Тај аманет наших предака не сме никад бити заборављен !

У част бесмртнога Вожда, родоначелника Краљевске породице Карађорђевић, и његових дела, порука кроз векове гласи живео Краљ, живела Краљевина Србија !

Предраг Меденица , председник Удружења Краљевина Србија.

(Visited 389 times, 1 visits today)