JEDINI U SRBIJI Udruženje ‘Banstolka’ dobilo sertifikat kojim su otvorena vrata tržišta vrednog čak 574 milijardi dolara! (VIDEO)

Seosko turističko domaćinstvo “Banstolka”, na Banstolu, kod Inđije, nosilac je prvog HALAL sertifikata u Srbiji, prema kojem se hrana priprema u skladu sa muslimanskim verskim običajima.

Posedovanje ovakvog sertifikata za Mirjanu Hemun, vlasnicu domaćinstva, predstavlja samo još jedan iskorak u turizmu i proširenje mape za turiste koji iz celog sveta sve više pokazuju interesovanje za ovaj kraj Srema.

VIŠE O TOME POGLEDAJTE U PRILOGU INĐIJSKE PANORAME

ŠTA JE HALAL SERTIFIKAT?

Halal na arapskom jeziku znači dozvoljeno. Kada se kaže ‘dozvoljeno’ misli se na hranu koja je pripremljena po šerijatskim zakonima i većina muslimana širom sveta primenjuje ovaj način ishrane.

Halal standard proističe iz šerijatskog zakona i firma koja je zainteresovana za uvođenje ovog standarda mora aplicirati Halal Agenciji Islanske zajednice Srbije. Tom prilikom zainteresovana firma daje izjavu da su joj poznati svi zakoni koji se odnose na Halal standard, kao i sve zabrane koje proističu iz njega. Kada se ispune svi neophodni uslovi kompaniji se izdaje Halal sertifikat koji važi jednu godinu.

__________________________________________________________
ZANIMLJIVA PRIČA Otkriveno kako je ‘Žuti markеt’ dobio ime davne 1992. godine, na početku se zvao drugačije
__________________________________________________________

Prednosti Halala

Trenutna vrednost tržišta na kojem se trguje Halal sertifikovanom hranom i prehrambenim proizvodima u celom svetu se procenju na 547 milijardi dolara.

Broj stanovnika muslimanske veroispovesti u svetu je oko 1,6 milijardi i sve je veća tražnja za sertifikovanom Halal hranom u državama sa  populacijom muslimanske veroispovesti.

Od ukupnog prometa hranom i prehrambenih proizvoda na svetskom nivou, Halal tržište obuhvata 12% globalne trgovine.

(Visited 368 times, 1 visits today)