Intervju povodom koncertne promocije albuma ,,Tornik” inđijskog sastava Harlekin

harlekin bend indjija


Intervju sa Markom Kovačevićem, klavijaturistom muzičkog sastava Harlekin povodom koncertne promocije albuma prvenca pod nazivom „Tornik“ koja je najavljena za 9. decembar i održaće se u velikoj sali Kulturnog centra Inđija. Ulaz na promociju će biti besplatan.


Ime Harlekin upućuje na vezu sa teatrom. S obzirom da smo sarađiivali na nekoliko pozorišnih projekata pretpostaviću da relacija nije slučajna i da ima smisla pitati o podtekstu naziva benda. Šta nam to može reći o muzici koju stvarate i o ljudima koji čine Harlekin?

Harlekin, kao lik u dramskim delima, predstavljen je najčešće na jedan od tri načina: kao melanholični zabavljač, kao atleta male inteligencije, ili pak kao vrlo zloban i proračunat karakter. Ovi modusi predstavljanja Harlekina dosta podsećaju na odnose među ljudima, a sa druge strane i na položaj umetnosti u savremenom društvu. Tako je došlo i do odabira imena benda, zvučalo nam je simbolično i zanimljivo.

Što se tiče muzike koju stvaramo, ona bi najpre mogla da se svrsta pod dark-pop. Nas šestoro koji činimo bend dolazimo iz vrlo različitih životnih priča, ali ono što nas definitivno drži zajedno jeste odnos prema samoj muzici. Iako su nam i muzički uticaji različiti, uglavnom svi slušamo muziku koja ima dozu melanholije i atmosferičnosti. Verujem da se to oseti prilikom slušanja naše muzike.

Takođe, odlučili ste se da organizujete promociju vašeg prvog albuma u pozorištu. Kako je do toga došlo?

Pre svega, bilo je logično da najveći fokus stavimo na promociju u našem gradu – i dalje je u Inđiji najviše ljudi koji nas znaju i podržavaju. Kulturni centar se nametnuo kao jedino mesto gde možemo da napravimo ozbiljnu organizaciju ovakvog koncerta. Spomenuo si ranije da smo sarađivali na raznim pozorišnim projektima koji su se uglavnom odvijali baš u Kulturnom centru, tako da dobro znamo kakve su mogućnosti samog prostora. Da ne pričamo unapred kako će to izgledati, najbolje je da svi dođu u subotu i vide.

Sećam se da sam prisustvovao nekim od prvih proba vašeg benda davne 2010. godine. Još tada ste svirali pojedine pesame koje će se u izmenjenom obliku naći na albumu prvencu „Tornik“. Zašto ste toliko dugo čekali da izdavanjem albuma?

Vrlo je čudan bio taj period, tokom 2010. i 2011. godine smo često imali probe, međutim splet životnih okolnosti nas je udaljio od toga da cela priča krene ozbiljnije – rad na brodu, venčanja, deca, bolesti, selidbe u druge gradove, … Ili smo možda bili lenji i nismo verovali dovoljno u sebe. Uglavnom, tokom jeseni 2015. smo ponovo počeli sa probama, da bismo na jednoj od njih, svirajući pesmu „Tornik“, svi jednostavno osetili da je to – to. Između ostalog, ovo je jedan od razloga zašto smo odabrali taj naziv albuma.

Sam album (koji se pojavio 25. septembra ove godine) nam je i neka vrsta završetka te faze, koja nas je i opterećivala, baš zbog toga što si rekao – neke pesme postoje kao ideje i po 5-6 godina. Sada nam ostaje samo da nastavimo dalje.

Harlekin bend
Kako je tekao rad na albumu, koji je, kao što si već napomenuo, izdat početkom jeseni i to za izdavačku kuću „Take It or Leave It“? Koliko je bilo teško naći izdavača pošto se radi o zvuku koji potpada u alternativne muzičke žanrove?

Tokom samog snimanja najveći problem je predstavljalo kako naše, tako i Lukino (audio producent) dostupno vreme. Ali je svakako sve išlo brzo - pesme su dosta svirane, kako na probama tako i uživo, tako da smo u studio ušli spremni. Naravno, sve te pesme i dalje prolaze kroz neku vrstu evolucije, pa neke od njih već sad sviramo pomalo izmenjene. Verujemo da to daje svežinu samom live nastupu.
Što se izdavanja albuma tiče, slali smo materijal svim kućama koje su relevantne za vrstu muzike kojom se bavimo. „Take It or Leave It“ je nastupio izrazito korektno. To je kuća koja je devedesetih izdavala albume bendovima Orthodox Celts, Atheist Rap, DLM, Darkwood Dub, ... tako da nismo imali dilema.

Neposredan povod za ovaj intervju predstavlja već pomenuta promocija albuma koja je najavljena za 9. decembar. Najavljen je nastup vašeg sastava u velikoj sali Kulturnog centra Inđija. Da li možete da kažete šta publika može da očekuje od vas te večeri?
Može da očekuje dobru svirku, što je najvažnije. Sviraćemo sve pesme sa albuma, kao i neke koje su nastale nakon što je snimanje albuma završeno. Budući da saradnja sa Full Production ekipom, kao i sa tehničkom podrškom u Kulturnom centru funkcioniše vrlo lepo, očekujemo jedan koncert koji će biti zvučno, ali i vizuelno, zanimljiv. Publika će moći da kupi naš album pre i posle koncerta, biće i pratećih Harlekin bedževa, stickera, ... I vrlo bitno, ulaz na koncert se ne naplaćuje, tako da svakako ništa ne gubite ako dođete, a mi tvrdimo da će vam biti lepo.

Za kraj: kakvi su vaši planovi za predstojeću godinu?
Nadamo se da ćemo već tokom zime izbaciti spot za još jednu pesmu sa albuma, najverovatnije za „Potreban“. Potom - rad na novim pesmama, sigurno još par spotova, i dosta svirki. Sve ćemo najavljivati na vreme, tako da - posećujte našu FB stranicu.

Autor: Milan Marković
(Visited 186 times, 1 visits today)