I TO JE MOGUĆE Na birou duže od 30 godina, a samo mu jednom ponudili posao u struci i tada je morao da odbije

Nije Milanka Radočaj iz Kikinde koja je 40 godina provela na birou i sada bez dana radnog staža traži penziju, usamljen slučaj. Medicinski tehničar, Petar Dimitrov (55) iz Inđije, na birou je pune tri decenije, i za to vreme je, kako tvrdi, dobio “samo jedan poziv iz NSZ-a u kome su mu ponudili posao u struci”, prenosi Blic.

“Bilo je to devedesetih godina, u vreme ratova. Tada mi je ponuđen najteži medicinski posao, koji niko nije želeo da radi. Mlad sam se oženio i zasnovao porodicu, i morao sam, međutim, da se snalazim. Povremeno sam preko biroa radio kao čuvar i utovarivač, tako da imam nešto malo radnog staža, ali to nisu bili poslovi u struci“, navodi naš sagovornik.

Petar je oko pet godina radio i u Nemačkoj, kao medicinski tehničar, gde je otišao u sopstvenoj režiji. Po osnovu toga očekuje penziju od 300 do 400 evra.

NEMA ŠTA NIJE UKRAO Mladić provalio u dve trafo stanice, potom ih zapalio, šteta se meri milionima dinara, evo i koliko

Statistika pokazuje da stopa nezaposlenosti u Srbiji drastično pada, sa oko 23 odsto u 2012. godini na aktuelnih desetak procenata. Istovremeno podaci pokazuju i da se na posao preko biroa čeka i po deset godina, kao i da najveće probleme u potrazi za radnim mestom imaju oni koji se bave proizvodnjom odeće i obuće. Praktično, 10 godina i četiri meseca na posao u proseku čekaju pomoćnici konfekcionara.

NEODGOVORNO Vozač gradskog prevoza svojim potezom ugrozio sve druge, uradio polukružno gde je to zabranjeno (FOTO)

Prema podacima iz prošle godine, dve godine manje na birou se u proseku zadržavaju daktilografi i šivači tekstila. Interesantno je i da na birou po sedam godina u proseku na posao čekaju knjigovođe i računovođe za koji je neophodna srednja stručna sprema i edukacija od dve godine kako bi se položio stručni ispit kao i profesije koje se bave šivenjem obuće.

Sedam godina i dva meseca na birou se istovremeno u proseku zadržavaju i trgovci robe široke potrošnje, ali i bravari, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

S druge strane, posao najlakše i najbrže nalaze inženjeri mašinstva i građevine, zatim programeri, doktori specijalisti, farmaceuti, biohemičari, profesori nemačkog i engleskog jezika, kao i profesori fizike i matematike.

Oni se na birou u proseku zadržavaju i manje od godinu dana. Kada su u pitanju profili nižeg nivoa obrazovanja, brže dolaze do posla: operater na CNC mašinama, bravar, kuvar, armirač, zidar, tesar, mašinski tehničar, zavarivač, vozač…

izvor: Blic, foto: Blic


(Visited 800 times, 1 visits today)