I inđijski katastar u štrajku, evo kada će se okončati

Ako vas ovih dana put navede u Katastar nepokretnosti trebalo bi da znate da se kući možete vratiti neobavljena posla. U velikom broju službi Republičkog geodetskog zavoda u toku je štrajk zaposlenih zbog neispunjenih zahteva. I ne samo da se štrajkačima ne izlazi u susret, već se njihov protest ocenjuje i kao politički.

U centrali Republičkog geodetskog zavoda stanje redovno – nedostaju samo oni koji su na bolovanju. U službama širom Srbije – vanredno, zaposleni su tu, ali su u štrajku.

Nebojša Pejčinović iz sindikata Nezavisnsot u RGZ-u objašnjava da je njihov zahtev da budu izjednačeni sa ostalima u javnom sektoru kada je u pitanju osnovica zarade.

Odluka o povećanju osnovice od pet odsto za 2018. godinu za zaposlene u Republičkom geodetskom zavodu je praktično ostala nevidljiva, odnosno za jedan broj zaposlenih to značilo i umanjenje primanja koja su imali do tada“, kaže on.

Manja primanja, a sve veći obim posla, zato štrajkači zahtevaju i povećanje broja zaposlenih. Taj zahtev rukovodstvo Zavoda smatra neosnovanim jer je, kako kaže predstavnica RGZ-a Maja Radović, već ispunjen.

Upravo ovih dana se šalju na adrese onih koji su u aprilu konkurisali na oglas za radna mesta u RGZ prva rešenja za zaposlenje, a takođe danas je u časopisu Poslovi koji izdaje Služba za zapošljavanje oglašen još jedan oglas za čak 107 izvršilačkih radnih mesta”, dodaje Radović.

Sve je to lepo, odgovara Pejčinović, ali se pita kako će biti finansirano, jer u republičkom budžetu za narednu godinu nisu predviđene plate novozaposlenih.

Za Geodetski zavod je na poziciji plata izdvojeno samo uvećanje od sedam odsto na onaj bruto iznos koji se isplaćuje za trenutni broj ljudi“, kaže on.

Za sva pojašnjenja, poručuje rukovodstvo, adresa je Nemanjina 11. Vlada je poslodavac zaposlenih u Zavodu i sa njom treba i da pregovaraju. Iako rukovodstvo na pregovore, kaže, ne može da utiče, pokušava izgleda da utuče na zaposlene.

U otvorenom pismu direktor Borko Drašković poziva ih da ne budu lakoverni i ne nasedaju na lažne informacije o štrajku koji je, ocenjuje, organizovan po nalogu nekoga van Zavoda i uz to je politički.

Ja ne mogu da govorim o tom segmentu na šta je direktor mislio, ali njegov stav jeste da je to politički instruiran štrajk, sa ciljem da se onemogući postojanje transparentnog katastra”, kaže Maja Radović.

Neprikladne i neprimerene optužbe, odgovara Pejčinović. “Kada se zna da je RGZ u proteklih sedam, osam, deset godina imao pet ili šest sličnih štrajkova koji su uvek imali za cilj poboljšanje položaja zaposlenih”, podseća on.

Isti cilj, kaže, imaju i danas, a štrajk će potrajati sve do ispunjenja zahteva.

(Visited 954 times, 1 visits today)