HRABROST GA KOŠTALA ŽIVOTA Pre tačno 35 godina jedan Inđinčanin je goloruk potrčao za teroristima u centru Beograda

Na današnji dan, pre 35 godine, u centru Beograda, u napadu jermenskih terorista, ubijen je turski ambasador Galip Balkar. U tadašnjoj Jugoslaviji bio je to prvi i jedini slučaj međunarodng terorizma koji je ostao upamćen i po tome da su se u poteru za teroristima uključili građani Beograda.

Tada je stradao student iz Inđije Željko Milivojević, a od zadobijenih povreda, pukovnik Slobodan Brajović ostao je doživotno nepokretan.

Crveno svetlo u tadašnjoj Ulici generala Ždanova, za dvojicu jermenskih mladića značilo je zeleno – za napad na vozilo u kome se nalazio turski ambasador. 23-godišnji Levonijani ispalio je tri hica u ambasadora, 21-godišnji El Bekijan jedan metak u njegovog vozača. A onda su se dali u beg.

U tom trenutku dogodilo se nešto što niko nije očekivao, pa ni sami atentatori, kako je kasnije svedočio advokat koji ih je branio. U poteru za napadačima – uključili su se i građani.

Prvog teroristu najpre je pokušao da zaustavi penzionisani pukovnik Slobodan Brajović, pogođen je jednim metkom, slučajna prolaznica drugim. Za drugim napadačem potrčala su trojica prolaznika. U jednog od njih, studenta Željka Milivojevića iz Inđije napadač je pucao tri puta i ubio ga. Dva dana kasnije, povredama je podlegao i ambasador Galip Balkar.

Vest o atentatu pronela se širom sveta, što je i bio cilj terorista – da skrenu pažnju na genocid nad jermenskim narodom iz 1915. koji Turska negira. Jugoslovenski civili nisu bili mete, ali su postali žrtve.

Tačno godinu dana od atentata, optuženi su osuđeni na 20 godina zatvora, po žalbi, drugom napadaču kazna je preinačena na 15 godina. Danas su na slobodi, ali se ne zna gde.

Preuzeto sa: N1

(Visited 1,045 times, 1 visits today)