GRAĐANI ODLUČILI Sara Milošević je “Ličnost godine”!

Učenica Gimnazije i naučnica Sara Milošević pobedila je na takmičenju “Ličnost godine” koju je pokrenulo udruženje Inđijativa na svom Instagram profilu.  

Sara Milošević

U finalu građani su birali između Sare Miloševića i doktora potporučnika Nemanje Arsenović. U anketi je učestvovalo više od 1000 ljudi, a Sara je trijumfovala sa 60% glasova. Glasanje je bilo javno, a pravo glasa imao je svako.

KO ĆE BITI LIČNOST GODINE? Doktor sa prosekom 9.72 ili mlada naučnica dobitnica svetske nagrade?

Ovo je prvi put da su Inđinčani direktno birali osobu za koju smatraju da je ličnost godine u njihovom gradu.

Sari će nagrada biti uručena 23. januara.

Biografija Sare Milošević

Sаrа Milošević je učenicа trećeg rаzredа inđijske Gimnаzije. Već dve godine kаo mlаdi nаučnik pohаđа seminаr u Petnici. U ovoj godini Sаrа je dobilа čаk tri prestižne nаgrаde, prvo je u mаrtu osvojilа prvo mesto nа Držаvnoj smotri istrаživаčkih rаdovа iz fizike а zаtim srebrnu medаlju nа Međunаrodnoj konferenciji mlаdih nаučnikа.

UČENICA SARA MILOŠEVIĆ IZ INĐIJE DOBITNICA NAGRADE KONKURSA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

Nаjveće priznаnje dobilа je sredinom novembrа kаdа je zа svoj pronаlаzаk dobilа nаgrаdu Svetske orgаnizаcije zа intelektuаlnu svojinu.

Pronalazak Sare Milošević, koji pripada oblasti inženjeringa, odnosi se na trasformaciju izolatora barijum titanata (BaTiO3) dopiranjem lantanom u poluprovodnički materijal sa konkretnom primenom za merenje vlage i nivoa vodonika u vazduhu.

 Imajući u vidu da se senzori vlage primenjuju u poljoprivredi i različitim granama industrije, kao i da se senzori vodonika koriste u metaloprerađivačkoj industriji jer je vodonik eksplozivan, nesumnjiv je doprinos opisanog pronalaska kvalitetu života i zaštiti životne sredine.

(Visited 677 times, 1 visits today)