GODINU DANA SAVEZA ZA INĐIJU Mnogo toga najavljeno, malo urađeno; prvi rođendan dočekan bez prostorija

Na Dan državnosti 15. februara 2019. godine u Inđiji je potpisivanjem sporazuma između Demokratske stranke, Narodne stranke i Srpskog pokreta Dveri fomiran Savez za Inđiju. Osnivanju ove političke organizacije prisustvovalo je više od 50 ljudi, a sudeći po tome, očekivalo se da vlast u Inđiji dobije ozbiljnog protivnika.

Međutim, godinu dana posle, javnost se sa pravom pita šta se dešava sa drugom po snazi političkom organizacijom u Srbiji, koja treba da bude najveći politički protivnik sadašnjoj vlasti koju čini Srpska napredna stranka.

OSNOVAN SAVEZ ZA SRBIJU Objavljen program od 12 tačaka, najvažnije zdravstvo i poljoprivreda

No photo description available.

Nekoliko dana nakon što je Savez u Inđiji formiran, odbornici u Skupštini koji su izabrani na listi “Zato što volim Inđiju – Petar Filipović” odlučili su se za bojkota lokalnog parlamenta.


SAOPŠTENJE SAVEZA ZA INĐIJU O RAZLOZIMA BOJKOTA

Tada je najavljeno da će odbornici nastaviti borbu van parlamenta, i da će kroz razgovor sa građanima ukazivati na probleme.

Godinu dana posle, odborničke klupe namenjenje opoziciji su u potpunosti prazne, a za to vreme Savez za Inđiju odjavio je prostorije u zgradi Moskva u centru Inđije.

Kako su nam rekli iz Dveri, trenutno su u potrazi sa novim prostorijama odakle će nastaviti svoje političko delovanje.

Značajan deo kritike Saveza za Inđiju odnosi se na stanje u lokalnim medijima. Prema njihovim rečima, oni su zatvoreni za njih i oni nemaju mogućnost da kažu šta misle. Tvrde, ne postoji mesto da se čuje druga strana.

Stupar: Mediji su zatvoreni za opoziciju, bojkotovaćemo izbore dok ne budu fer i slobodni

Od svog osnivanja, Savez za Inđiju organizovao je jednu konferenciju za medije koja se ticala odluke u vezi zauzeća javnih površina. Oni su podneli inicijativu za njeno ukidanje. Bio je u pitanju 26. mart.

SzS-Inđija: Odluka je neprihvatljiva i suluda, u pitanju su privatni lokali a ne javne površine

Na društvenoj mreži Fejsbuk, Savez je bio vrlo aktivan u prvih dva meseca. Međuti, objave su se najviše ticale trenutnog stanje u državi, a manje dešavanja u inđijskoj opštini.

No photo description available.

Nakon velikog mitinga opozicije 13. aprila u Beogradu, Savez kao da je nestao sa političke scene. Čitavih sedam meseci na Fejsbuk stranici nije objavljeno ništa. Prva objava nakon duže od pola godine ticala se protesta u Beogradu.

Sa druge strane, Srpski pokret Dveri skoro svakodnevno komunicira sa građanima putem Fejsbuka. Njihove objave najviše se tiču migrantske krize i o tome kako je ona velika pretnja po bezbednost građana Srbije.

______________________________________________________________________________

Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovore koji se tiču godinu dana rada Saveza u Inđiji, i čim oni budu pristigli javnost će biti upoznata sa njima.

(Visited 497 times, 1 visits today)