Fruška gora: Tunel kao spas

Prva sledeća sednica pokrajinske Vlade sadržaće na dnevnom redu tačke koje otvaraju prostor projektu zvanom Banatska magistrala, ali i projektu Fruškogorski koridor.

Ovo je za našu medijsku kuću potvrdio Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Istovremeno, ne samo privrednim, nego i ekološkim efektima ovih poslova raduju se više od drugih stanovnici Iriga.Kažu da dnevno kroz put koji vodi od Rume do Novog Sada, preko Iriga prođe do 15 000 vozila. Deonica je preopterećena, a kamioni dodatno otežavaju problematičnu bezbednosnu i ekološku situaciju.

Fruškogorskim koridorom bi se autoput od Kaćke petlje protezao prema Fruškoj gori,a tunel dug 3,5 kilometra bi bio probijen iza mesta Paragovo. Realno, tada bi Rumljani koji putuju u Novi Sad išli brzom saobraćajnicom dugom 37 kilometara, kojom bi se putovalo do 20 minuta.

Ako se uzme u obzir i plan izgradnje Banatske magistrale, onda se ozbiljnost ulaganja u privredu i ekologiju uopšte ne dovodi u pitanje, kaže Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i dodaje da će pitanja eksproprijacije i imovinsko pravnih odnosa u vezi sa Banatskom magistralom već ovih dana doći na dnevni red kod pokrajinskih vlasti.

Osvrnućemo se ne slučajno na Opštinu Irig, jer niko ne ispašta kao tamošnje stanovništvo i privreda zbog nerešene putne infrastrukture. Niti je bezbedno zbog gustog saobraćaja, niti je moguće na pravi način razvijati turizam. Pojedini meštani kažu da jedva čekaju izmeštanje saobraćaja kako se više ne bi dešavale tragedije, a zidovi kuća pucali. Pojedini stanovnici ne mogu da veruju da će doći do realizacije investicije.

Ali, projekti koji su u najavi podrazumevaju jednu vrstu privrednog i turističkog buđenja ove male sremske opštine, zato što će tunel prolaziti pored Iriga, a izmeštanje frekventnog saobraćaja oslobodiće centar mesta. Tada će se Industrijska zona graditi baš u blizini tunela, gde i jeste njeno prirodno mesto, kaže Miodrag Bebić, zamenik predsednika Opštine Irig. Čak će i susedna Ruma još više živnuti u industrijskom pogledu, jer je na njenoj teritoriji dosta kompanija koje su izvozno opredeljene: Albon, Kalcedonija, Hačinson, nepalska prehrambena industrija.

Svima će tunel i Banatska magistrala biti skraćen put i skraćena muka od proizvodnog pogona do kupca.

Preuzeto sa: tvfruskagora.rs

(Visited 98 times, 1 visits today)