INTERVJU ČETVRTKOM Agroekonomista na čelu Agencije za ekonomski razvoj, evo šta mu je najvažniji cilj u narednom periodu

Pre nego što je postao v.d direktora Agencije za ekonomski razvoj, bio je nekoliko godina u kabinetu predsednika opštine. Nakon što je tamo naučio dosta toga, odlučio se da krene novim putem. Onim putem koji je izabrao kao srednjoškolac kada je upisivao studije agroekonomije. Sada je na masteru na Poljoprivrednom fakultetu. O tome šta Agencija sve radi, koji su najveći izazovi u ovom poslu, šta mu je cilj u narednom periodu, i o mnogo čemu drugom razgovarali smo sa Draganom Surlom, v.d. direktora Agencije za ekonomski razvoj.

V.d. direktora postao sam prvog januara ove godine, a pre toga sam više od pola godine radio ovde. Od prethodnog direktora sam učio kako sve funkcioniše. Dragan Janković je čovek prepun iskustva, on je ovde od osnivanja. Sve zna, i mnogo sam naučio od njega. Njegovi saveti mi znače mnogo. Takođe, stručnost i znanje kolega iz Agencije mi dosta znače. Pre svega, to su divni ljudi. Znaju posao do detalja. Imam veliku njihovu podršku i hvala im na tome”

Primarni posao Agencije je davanje u zakup zemljišta u državnom vlasništvu. Pored toga, obavlja niz drugih poslova.

“Ne bavimo se samo zemljištem. Bavimo se i drugim stvarima. Mi u Inđiji imamo Klub privrednika, u njemu su članovi direktori uspešnih preduzeća. To je odlično osmišljeno, ali nije profunkcionisalo kako treba. Moja želja je da to oživimo. Prvi cilj je da  ih bude bar 10, i da prvenstveno budu direktori najjačih inđijskih firmi. Oni najbolje znaju šta je njima potrebno, a mi smo tu da njihovim zahtevima izađemo u susret. Treba nam bolja komunikacija između lokalne samouprave i tih firmi”

Surla ima viziju kako Agencija i Klub privrednika treba da sarađuju.

Bilo bi dobro kada bi se sastajali jednom mesečno, gde bi oni nama predočili sve probleme i rekli šta im treba. Voleo bih da sprovedem u delo da svako nezaposleno lice koje završi fakultet ovde donese CV, i da odavde ide probiranje svih kandidata. Npr. dođemo na sastanak, oni nama saopšte kakav im profil radnika treba, mi već imamo spremno sve. Mnogi sada imaju problem sa manjkom radne snage. Sa druge strane, ljudi konstantno traže posao. Ako uspemo u toj ideji, ubićemo dve muve jednim udarcem

Iako je nezaposlenost u Inđiji na istorijskom minimumu, smatra da i tu postoji mesta za napredak.

” Agencija takodje sprovodi mere aktivne politike zaposljavanja. U skladu sa nacionalnim i pokrajinskim planom zaposljavanja na skupstini smo usvojili lokalni akcioni plan zaposljavanja gde odredjene mere sprovodimo samostalno dok odredjene mere idemo u sufinansiranje sa Nacionalnom sluzbom za zaposljavanje. Opstina Indjija je ove godine opredelila 8 miliona dinara za mere aktivne politike zaposljavanja, Nacionalna sluzba nam sufinansira 4mil dinara. Akcionim planom je predvidjeno ko koliko sredstava moze da dobije, nacin i uslovi koji ce na sajtu opstine Indjija biti objavljeni kada bude zvanicno raspisan Javni poziv za odredjenu meru aktivne politike a to su samozaposljavanje, samozaposljavanje teze zaposljivih kategorija lica, strucna praksa i javni radovi”

Image result for zemljoradnici

Po Surlinim rečima, jedan od najvažnijih faktora u ovom poslu jeste komunikacija sa građanima.

Trudim se da imam otvoren odnos sa svima. Vrata moje kancelarije su otvorena za sve. Svako može da dođe kada god želi, a ja ću se uvek truditi da pomognem ono šta znam. Dostupan sam svakodnevno, pogotovo u periodu kada se raspisuju javni pozivi

Pre nego što je preuzeo sadašnju funkciju, Dragan je 3  godine bio član kabineta predsednika opštine Vladimira Gaka.

Činjenica je da sam dosta napredovao uz njega. Mlad je i energičan, i veoma stručan. Moje mišljenje je da je on prevazišao lokal, ali se nadam da će ostati ovde. Ima još stvari koje treba da se urade, da bi kompletirao sve šta je zamislio. Od njega sam najviše naučio kako se odnositi sa ljudima. Način na koji se odnosi prema zaposlenima, kako se vodi sastanak, to su stvari koje možda i ne mogu da se nauče, ali kada imate nekog sa kim lako možete da razgovarate prosto vas tera da radite na tom polju. Jednom rečju – LIDER”

(Visited 1,475 times, 1 visits today)