DOPRINOS ZAJEDNICI Arhitekte iz Inđijative ponudile da besplatno urade idejno rešenje za park u Srpskom kraju

Pejzažni arhitekta Ljubica Trkulja smatra da uređene zelene imaju veliki značaj za sve građane, i da je potrebno da parkovi postoje u svakom delu gradu. Zbog toga, Inđijativa javno nudi da besplatno uradi idejno rešenje za park kod vrtića u Srpskom kraju jer čitav taj deo grada nema nijednu uređenu zelenu površinu.

Funkcionalan park mora pre svega da bude interesantan različitim vrstama posetilaca. Pored raznolikog zelenila, izuzetno je važno organizovanje društvenih aktivnosti, kako bi provedeno vreme u parku bilo što kvalitetnije.

VEROVALI ILI NE Najveće naselje nema nijedan park, Inđijativa predlaže formiranje novog na ovoj lokaciji (FOTO)

U moru sivila, smoga, plastike, važno je napomenuti da su građani svesni značaja parkova.

“Može se zaključiti da je našoj opštini potrebno što više ravnomerno teritorijalno raspoređenih parkova. Činjenica da u srpskom kraju ne postoji nijedan park je krajnje zabrinjavajuća. Jedan od načina poboljšanja života današnjih i narednih generacija jeste rekonstrukcija zelene površine vrtića „Neven“. Mi iz Inđijative nudimo da besplatno uradimo idejno rešenje za taj park. Na taj način, ova neuređena površina bi mogla postati pravi dragulj ovog kraja sa raznovrsnim sadržajima za decu, kao što su: travna površina, plato za odmor, senovita površina, higijenska česma, kutci za različite kreativne i stvaralačke aktivnosti, manje sportove, urbani mobilijar… Stvaranjem zdravijeg okruženja, prirodi i čoveku će se vratiti bar deo onoga što je oduzeo intenzivni proces urbanizacije”, objašnjava Trkulja.

Iako su isplanirani, oblikovani, stilizovani, parkovi predstavljaju simbol prirode svojom pojavom. O korisnosti parkova ljudi malo znaju.

Njihova uloga u gradovima značajna je od davnina, posvećivala im se velika pažnja i nega, kako u prošlosti, tako i danas. Parkovi u gradovima usled visokog stepena zagađenosti još uvek predstavljaju ekološke rezervate i relativno prihvatljivu sredinu za egzistenciju raznovrsnih biljaka. Polazeći od osnovnih fizioloških procesa kod zelenih biljaka, može se bar približno sagledati značaj koji parkovi imaju u gradu“, zaključuje Trkulja.

o Transpiracija biljaka u parkovima doprinosi prečišćavanju vazduha (od gasovitih zagađivača, apsorbuju sumpordioksid, ugljenmonoksid, azot, čestice prašine, teških metala, čađi…)
o Pozitivan uticaj na mikroklimat (smanjuju visoke temperature vazduha, povećavaju stepen njegove vlažnosti, regulišu jačinu vetra, smanjuju i ublažuju jačinu tzv. „gradskog šuma“)
o Zaštita od buke (kombinacija drveća i žbunja predstavljaju ozbiljan metod zaštite)
o Estetska, psihološka i emotivna funkcija
o Rekreacija i odmor (aktivni i pasivni), šetnja, igra

izvor: Indjijativa.rs

(Visited 409 times, 1 visits today)