ČUVENI INĐINČANIN Da li ste čuli za Branka Jovanovića? Po njemu se zove jedan deo grada, a čitava porodica mu stradala u Jasenovcu

Saobraćajnicom koja nosi njegovo ime dnevno prođe na stotine vozila i ljudi. Bio je omiljen među komšijama i drugim sugrađanima, a velika većina ga zna samo po nadimku. Ime Branko Jovanović mnogima ne znači ništa. Ali zato su za Gasin breg svi čuli.

Deo ulice Sonje Marinković od ulice Jovan Popović do Vojvođanske taj naziv je dobio početkom sedamdesetih po Branku Jovanoviću– Gasi. Junak ove naše priče živeo je na uglu Miletićeve i ulice Sonje Marinković.

 Gasu su znali svi. Bio je veoma popularan među sugrađanima. Mnoga vrata su mi bila otvorena, kako kod uglednih ljudi, tako i kod običnih građana. Komšije ga pamte kao dobrog čoveka, čije lice je uvek krasio osmeh. Možda zato jer se dičio svojim zlatnim zubom. U jednoj ruci je uvek držao štap.

Rođen je 4. jula 1922. u Zemunu. Imao je čak šestoro dece. Otac Franja mu je bio krupan čovek, dok je majka Darinka bila poreklom iz Šimanovaca.

Od bliže familije niko nije ostao živ. Svi su završili u zloglasnom logoru Jasenovac. Njihova jedina krivica je bila ta što su bili Romi.

KAKO JE DOBIO NADIMAK?

Iako su mu mnogi to osporavali zbog njegove etničke pripadnosti, Gasa je bio učesnik Narodno-oslobodilačke borbe. Upravo je tu zaslužio svoj nadimak, po kom će ga posle čitava Inđija i okolina znati.

Zajedno sa ostalim partizanima, zapalio je jedan nemački bunker. U želji da sačuva opremu za sebe i svoje saborce, on se istakao pri gašenju požara. Otud mu nadimak Gasa, onaj koji gasi.

(Visited 1,417 times, 1 visits today)