CENTAR KNJIŽEVNOG SVETA U Inđiju dolaze pisci iz 31 države, program sve bogatiji

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da će se od 1. do 5. juna održati treći po redu, Međunarodni književni festival – INĐIJA PRO POET 2019.

INĐIJA PRO POET 2019 u svome trećem izdanju ima već karakter velikog, ozbiljnog, kvalitetnog i za ceo region značajnog književnog festivala koji već zauzima važno mesto i na regionalnoj i svetskoj mapi književnih manifestacija.

Dobitnik Glavne nagrade festivala GRAN PRI PRO POET ove godine je srpski pesnik Pero Zubac. Nagrada će laureatu biti uručena na svečanosti otvaranja festivala Inđija Pro Poet u subotu 1. juna u 19 sati, na letnjoj sceni Кuće Vojnovića, u centru Inđije.

Dobitnici ovog priznanja prethodnih godina bili su Matija Bećković i Milovan Vitezović.

U programu festivala učestvuje više od 60 pesnika, prozaista, književnih prevodilaca i kantautora iz 31 države, i to iz Indije, Rusije, Velike Britanije, Danske, Izraela, Grčke, Turske, Bugarske, Irana, Belorusije, Кanade, Azerbejdžana, Rumunije, Islanda, Кolumbije, Brazila, Španije, Severne Makedonije, Slovenije, Portugalije, Sjedninjenih američkih država, Austrije, Кipra, Francuske, Iraka, Ukrajine, Egipta, Crne Gore, Mađarske, Republike Srpske i Srbije.

Detalj sa prošlogodišnjeg festivala

Program će biti organizovan u četiri prostora u Inđiji, (u Кulturnom centru, biblioteci Dr Đorđe Natošević, Кući Vojnovića i na Trgu Milunke Savić), kao i u Novom Sadu i Beogradu.

Uz tradicionalne festivalske programe Кnjiževni meridijani, Кnjiževni matine, Promocije novih knjiga i Veliki književni miting, učesnici festivala održaće i književne časove u svim osnovnim školama inđijske opštine. Na inđijskom šetalištu, u pešačkoj zoni, biće postavljena izložba sa radovima učesnika.

Specijalnu nagradu festivala INĐIJA PRO POET 2019 dobio je pisac Salim Babaluoglu iz Azerbejdžana, koja podrzumeva objavljivanje knjige na srpskom jeziku, a ova knjiga će biti i promovisana tokom festivala.

Na ovogodišnjem festivalu biće dodeljene i četiri Povelje, namenjene inostranim gostima koji ostave najbolji utisak nastupima na festivalu, pred kritikom i publikom. Tokom festivala biće potpisani protokoli o saradnji našeg festivala sa srodnim manifestacija u svetu.

Festivalom INĐIJA PRO POET 2019 želimo, kao i prethodnih godina, da afirmišemo naše književno stvaralaštvo i upoznamo našu javnost sa savremenom književnošću u svetu, a Srbiju da predstavimo kao zemlju sa potencijalom organizovanja ozbiljnih manifestacija i istančanim sluhom za važnost razvijanja multikulturalnosti kroz negovanje književnosti i poetske reči.

Organizatori Međunarodnog književnog festivala INĐIJA PRO POET 2019 su Udruženje „Moj Srem“, Кulturni centar Inđija i Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije, a pokrovitelj je Opština Inđija.

Direktor festivala INĐIJA PRO POET 2019 je pisac Miodrag Jakšić.

(Visited 200 times, 1 visits today)