BESPLATNI SAVETI ZA ZDRAVLJE Ovog puta pričamo o alergijama

Doktorica Slavica Višnjevac je za vas spremila novi savet vezano za vaše zdravlje, i to ovog puta na temu alergija. 

Alergija je nepravilan (prekomeren) odgovor imunog sistema na neke stvari iz našeg okruženja, koje inače nisu štetne, a koje zovemo alergenima.

Početkom 20. veka alergija je smatrana retkom bolešću, ali od tada različiti faktori doveli su do povećanja učestalosti alergije. Procene Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju predviđaju da će više od polovine evropske populacije patiti od nekog oblika alergije do 2025. godine. Tačna učestalost alergijskih bolesti u Srbiji nije poznata, ali nekoliko studija ukazuju da je ona slična kao u Evropi. Poslednjih godina uočen je sve veći broj osoba alergičnih na polen, pre svega polen ambrozije kao jednog od najčešćih uzročnika alergijskih bolesti.

Uzročnici

Uzročnici alergije su različiti. Genetska predispozicija se veoma često navodi. Nasledna je sklonost ka bolesti, a ne sama bolest. Takođe su značajni i različiti faktori sredine (cigarete, hrana, zagađen vazduh).

Alergijske bolesti obuhvataju više bolesti:

  • alergijsku astmu,
  • alergijski rinitis,
  • alergijski konjuktivitis,
  • atopijski ekcem,
  • alergija na hranu,
  • urtikarija…

Alergijski rinitis je najčešća atopijska bolest gornjih disajnih puteva. To je reakcija preosetljivosti na inhalacione alergene kao što su poleni trava, drveća, korova, grinje… Od alergijskog rinitisa boluje 10-30% svetske populacije. Kod 30% bolesnika sa alergijskim rinitisom dolazi do razvoja alergijske bronhijalne astme.

Alergijski rinitis i astma su u osnovi jedinstven poremećaj koji se klinički manifestuje ili kao oboljenje gornjih disajnih puteva-alergijski rinitis ili donjih disajnih puteva-astma.

(Visited 278 times, 1 visits today)