BESPLATNI SAVETI ZA ZDRAVLJE Ovo je prvi korak u očuvanju vašeg zdravlja

Doktorica Slavica Višnjevac jedna je od priznatijih stručnjaka u svojoj oblasti u Inđiji, a i šire. Ona će za čitaoce Ritma Inđije dva puta mesečno pisati o načinima kako najbolje da sačuvate zdravlje. Prvi korak jesu redovne kontrole.

Sistematski pregled obezbeđuje rano otkrivanje bolesti, otkrivanje faktora rizika i sprečavanje njihovih komplikacija. Od ogromnog je značaja u ranom otkrivanju bolesti kao što su: šećerna bolest, povišen krvni pritisak, povišene masnoće, bolesti bubrega i jetre.

Značaj pregleda se ogleda u činjenici da mnoga od navedenih oboljenja ne daju nikakve simptome, koji bi osobu naveli da se javi lekaru.

Sistematski pregled osoba od 22. do 35. godine života radi se jednom u pet godina .
Sistematski pregled osoba od 35. do 50. godine života radi se jednom u dve godine.
Sistematski pregled osoba starijih od 50 godina radi se jednom godišnje.

SISTEMATSKI PREGLED ZA ŽENE

  • 22-35 godina ( laboratorija, opšti pregled,BMI, ginekološki pregled, PAPA test, ultrazvuk dojke (po potrebi))
  • 35-50 godina (laboratorija, opšti pregled,BMI, ginekološki pregled, PAPA test, ultrazvuk dojke, ultrazvuk abdomen (po potrebi))
  • stariji od 50 godina (laboratorija, opšti pregled,BMI, ginekološki pregled, PAPA test, ultrazvuk abdomena (po potrebi), mamografija, FOBT test(prisustvo krvi u stolici), merenje gustine kostiju (po potrebi))

SISTEMATSKI PREGLED ZA MUŠKARCE

  • 22-35 godina (laboratorija,opšti pregled,BMI)
  • 35-50 godina (laboratorijski pregled, opšti pregled,BMI, ultrazvuk abdomena(po potrebi))
  • stariji od 50 godina (laboratorija, opšti pregled,BMI, ultrazvuk abdomena (po potrebi),FOBT test (prisustvo krvi u stolici), pregled prostate)

Kada se obavi osnovni sistematski pregled doktor ukazuje na eventualnu potrebu za dopunskim ispitivanjem, potrebu za terapijom i ponovnim pregledom.

(Visited 342 times, 1 visits today)