80 GODINA SOKOLSKOG DOMA Prestolonaslednik otvorio veličanstvenu izložbu o zgradi koja je nosila ime njegovog dede

Izložba “80 godina od osnivanja Sokolskog doma u Inđiji” svečano je otvorena juče, a lično ju je otvorio prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević. Autor izložbe je istoričar umetnosti Vladimir Vukas.

Zgrada Sokolskog doma završena je 1939. godine, a nosila je ime Kralja Aleksandra I Ujedinetelja, prestolonaslednikovog dede.

Kraljevski par stigao je u Inđiju oko 11 časova, a uz oduševljenje dočekalo ih je nekoliko desetina građana. Uz njih, tu su bili i predstavnici opštine, Kulturnog centra, udruženja Kraljevina Srbija i verskih zajednica.

Direktorica Kulturnog centra Ružica Jovanović izrazila je zahvalnost jer je toj ustanovi ukazana čast da je poseti kraljevski par. Ona je istakla da će ta ustanova uvek podržavati ovakve i slične izložbe. Takođe, ona se zahvalila lokalnoj samoupravi i predsedniku opštine Vladimiru Gaku jer su stali iza čitavog projekta.

Izložba je podeljana u tri celine, počevši od osnivanja sokolstva preko perioda obnove rada Sokolskog doma, pa sve do njegovog preimenovanja u Kulturni centar.

Nakon izložbe, prestolonaslednik Aleksandar II uputio se u park koji nosi ime po njegovoj babi – Kraljici Mariji. Tamo je položio venac na spomenik Kralju Petru Prvom Oslobodiocu, njegovom pradedi.

Građani će imati priliku da posete izložbu do 10. oktobra. Ulaz je besplatan.

(Visited 279 times, 1 visits today)